marți, 9 martie 2010

Tipurile de ten


Desi toate ne dorim sa avem un ten frumos, catifelat si stralucitor, acest lucru nu tine numai de rutina noastra de ingrijire zilnica sau de cat de bune sunt produsele pe care le folosim, ci tine, in proportie de 70%, de gene. Eu una de cand ma stiu ma "lupt" cu tenul mixt, studiindu'l si ingrijindu'l cum am putut eu mai bine. Tot mixt e si azi, oricat de "normal" mi'l doresc eu! :)
Ingrijirea este insa extrem de importanta, si NEAPARAT trebuie tinut cont de tipul de ten, atunci cand ne alegem produsele de demachiat, cremele sau fondul de ten. Voi explica in continuare toate aceste tipuri, pe intelesul tuturor.

Tenul normal:
Este cel mai "curat", se intalneste cel mai rar si este cel mai dorit! Este cel mai echilibrat, nu are pori dilatati, straluceste exact cat trebuie, are o nuanta sanatoasa, nu se usuca si nu se ingrasa excesiv. E tenul ideal, pe care "sta" orice produs cosmetic.

Tenul uscat:
Indiferent ca e ger afara sau ca e canicula, pare ca acest tip de ten nu e niciodata suficient de hidratat. Se usuca excesiv, crapa si se cojeste. In anotimpurile friguroase e cel mai chinuit, indiferent cat l'am hidrata. Pe acest tip de ten sunt cel mai evidente ridurile de expresie, si apar cel mai devreme.
In curatarea lui se va evita folosirea sapunurilor sau produselor ce contin alcool, produsele de ingrijire si de demachiere recomandate fiind puternic hidratante.

Tenul mixt:
Aproape cel mai intalnit tip de ten. Caracteristicile lui sunt luciul din zona T (frunte-nas-barbie), cu porii dilatati, si, in general tenul normal din restul pielii fetei. Sunt persoane care au tenul gras in zona T, si uscat in restul zonelor. Tot la mixt se incadreaza.
Acest tip de ten necesita o ingrijire speciala: in zonele "grase" sa se foloseasca produse anti-luciu, iar in cele "uscate", produse puternic hidratante.

Tenul gras:
Este caracterizat prin exces de sebum, exces ce duce la aparitia comedoanelor (punctelor negre) si acneei. E cel mai "lucios", dar si cel mai plin de impuritati dintre toate. Are porii dilatati, pori ce atrag murdaria ca un magnet.
Este cel mai bine hidratat tip de ten, din acest motiv, ridandu'se mai greu.
Se recomanda in ingrijirea lui produse ce contin alcool, dar si exfoliante si lotiuni tonice.
!!! Atentie insa: un ten gras poate fi si un ten deshidratat, deci daca avem acest tip de ten, asta nu inseamna ca nu mai e nevoie sa il hidratam. Ba este, insa cu produsele adecvate tenului gras.

Tenul sensibil: (nu e chiar un tip de ten, insa trebuie sa vorbim putin si despre el)
Acest tip de ten nu este unul diferit, altul decat cel uscat, normal sau gras. Oricare dintre cele trei tipuri de ten poate fi in acelasi timp si sensibil.
Tenul e "sensibil" la aproape orice il atinge, provocandu'i pete sau chiar diferite alergii. Se inroseste foarte repede, si trebuie lasat curat, fara machiaj excesiv, cat mai mult timp. Din aceste motive, sunt recomandate produse de ingrijire dermatocosmetice, deoarece orice crema obisnuita ii poate face rau.

Ca o completare la ce am scris pana acum, tin sa reamintesc importanta demachierii si hidratarii tenului. Indiferent de tip, tenul nostru trebuie curatat si hranit in fiecare dimineata si in fiecare seara, cu simt de raspundere. Rezultatele se vad in timp, si ar fi pacat sa putem sa "crestem" frumos, si sa nu o facem!
Nu credeti?!

0 comentarii: